Arrival date
Departure date
07 June 2017

Jeden modernistyczny. Drugi postmodernistyczny. Oba stoją w jednym miejscu, obok siebie – na Przedmieściu Oławskim we Wrocławiu. Poczta oraz OVO to wyjątkowe obiekty na wrocławskiej mapie.

Architektoniczny eklektyzm Wrocławia

W nadodrzańskim Wrocławiu spotykają się ze sobą różne style architektoniczne. Począwszy od tych panujących w średniowieczu, czyli romanizmu i gotyku, przez renesans, barok, klasycyzm, historyzm i secesję, aż do tych występujących współcześnie, czyli modernizmu i postmodernizmu. Ten architektoniczny eklektyzm wynika z faktu, że w 1945 roku siedemdziesiąt procent zabudowy zostało zrównane z ziemią, a zamian nie zawsze odbudowywano stare obiekty, bo również budowano nowe. Do grona nowoczesnych budynków wrocławskich zaliczają się między innymi: Solpol I, Solpol II, Szewska Centrum, Silver Tower, Most Rędziński, Sky Tower, Poczta oraz OVO. Poczta oraz OVO we - fot.: Vox Vratislaviensia

Poczta we Wrocławiu

Gmach Poczty przy ul. Krasińskiego we Wrocławiu został postawiony w 1929 roku. Zaprojektował go Lothar Neumann w duchu modernizmu, a ściślej według stylu ekspresjonistycznego. Ceglany budynek pokryty został płaskorzeźbami prezentującymi sceny z życia miasta, a także sceny ukazujące genezę i dzieje poczty w latach 1590-1928. Obiekt stanowił pierwszy wieżowiec we Wrocławiu oraz w Niemczech – Wrocław znajdował się wówczas w granicach niemieckich i po Berlinie odgrywał rolę kolejnej stolicy Niemiec. Oprócz Urzędu Pocztowego mieści się tam Muzeum Poczty i Telekomunikacji. Mierzy on 43 metry wysokości, na które składa się 11 pięter.

OVO we Wrocławiu

Gmach OVO przy ul. Podwale we Wrocławiu został postawiony w 2016 roku. Zaprojektował go Asaf Gottesman  w duchu postmodernizmu. Biały budynek pokryty został corianem, czyli materiałem żywicy akrylowej i minerałów, który zapewnia mu czystość. Owalny obiekt odznacza się taką specyfiką, iż twierdzi się, że to jedyny tego typu obiekt we Wrocławiu i zarazem jeden w Europie. Mieści się w nim Hotel Hilton oraz ekskluzywne restauracje.

see on map
Newsletter
Subscribe to our newsletter

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Absyntapart Bogdan Jagusiak, Marcellego Bacciarellego 8F/10, 51-649, Wrocław, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved