Przyjazd od
Wyjazd do
21 grudnia 2015

W poprzedniej części naszego przewodnika po wrocławskich multitapach skoncentrowaliśmy się przedstawieniu trzech najbardziej znanych i jednocześnie najbardziej popularnych miejscach w stolicy Dolnego Śląska. 

Rozległe miasto posiada oczywiście znacznie więcej interesujących miejsc, w których warto zatrzymać się na chwilę i pokrzepić kufelkiem orzeźwiającego złocistego trunku. Dziś zatem przedstawimy zupełnie inne miejsca, równie godne polecenia jak te, które prezentowaliśmy poprzednio. Będą to lokale, które jednocześnie są minibrowarami, produkującymi na miejscu swoje wyroby. Poznajcie wrocławskie minibrowary.

Spiż

To miejsce szczególne z kilku względów. Mini browar Spiż jest nie tylko najstarszym tego rodzaju lokalem w stolicy Dolnego Śląska, ale w całej Polsce. Powstały na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku browar szybko zyskał uznanie licznej rzeszy ludzi, wywodzących się zarówno ze stałych mieszkańców miasta jak i osób przyjeżdżających do Wrocławia w celach turystycznych lub biznesowych. Trzy gatunki piwa – jasne, ciemne i pszeniczne, których można spróbować w tym miejscu do dziś wiele osób uważa za obowiązkowy punkt programu zwiedzania miasta. Sławę uzyskała też dodawana do każdego zamówienia chlebowa pajda ze smalcem. Położony w samym centrum wrocławskiego Rynku lokal może być świetnym miejscem na zaczerpnięcie oddechu w trakcie poznawania innych miejskich atrakcji.

Browar Złoty Pies

Również na wrocławskim Rynku, w jego narożniku wychodzącym na ulicę Kuźniczą, znajduje się z kolei najmłodszy wrocławski mini browar. W tym miejscu od niedawna rozpoczęto sprzedaż własnego piwa, którego produkcję można, podobnie jak ma to miejsce w Spiżu, zobaczyć na własne oczy. Co więcej, można również samodzielnie domieszać składników, wchodzących w skład warzonego piwa. Właściciele zapewniają, że wybór piwa będzie zależny od pory roku, podobnie jak miało to miejsce w dawnych latach.

Browar Stu Mostów

Położony w pewnej odległości od centrum miasta Browar Stu Mostów jest z kolei przykładem na to, że piwna rewolucja, przywracająca znaczenie regionalnym i ciekawym piwo o niebanalnym składzie i smaku, ma się we Wrocławiu bardzo dobrze. Otwarty przed rokiem browar na stałe wpisał się już w piwną mapę stolicy Dolnego Śląska, dlatego warto rozważyć wizytę w nim podczas odwiedzin w mieście.

Poza wizytami we wrocławskich minibrowarach, jest również wiele innych ciekawych miejsc w mieście. Na jego zwiedzenie nie wystarczy jeden dzień, dlatego warto skorzystać z oferty noclegowej prezentowanej przez apartamenty wrocławskie, położone w centrum miasta.

Zobacz na mapie
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij